Alles wat je moet weten accentverlichting

Je huis is een belangrijke plek om te ontspannen. Of je nu een villa of een klein appartement hebt, het is belangrijk dat je je thuis voelt. Een groot deel van het thuisgevoel komt door de inrichting van je huis, en daarbij is verlichting heel belangrijk.

Naast basisverlichting, sfeerverlichting en werkverlichting, kun je veel doen met accent verlichting. Hieronder volgt een uitleg.

accent verlichting

Wat is accent verlichting?

Accent verlichting is verlichting die is ingesteld om elementen in je woning of tuin extra aandacht te geven. Denk hierbij aan kunstwerken, boeken- of vitrinekasten of bepaalde nissen in je huis.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen sfeerverlichting en functionele verlichting. Deze laatste heeft vooral een praktisch nut, zoals het verlichten van kleding-, boeken- of keukenkasten.

Sfeerverlichting is accent verlichting die decoratief is en gebruikt wordt voor het extra verlichting van kunst of decoratie.

Daarnaast bestaat er ook nog indirecte accent verlichting, bijvoorbeeld in nissen, achter boekenkasten of LED strips onder de bovenkasten van het aanrecht. Ook deze valt in de categorie accent verlichting.

Accentverlichting
Accentverlichting schilderij

Hoe kies je accent verlichting?

Met accent verlichting heb je dus veel mogelijkheden. Maar als je een lampenwinkel binnen stapt, of online kijkt, dan zie je ook veel verschillende soorten accentverlichting. Hoe maak je hier een goede keuze in?

Het belangrijkste is dat je eerst voor jezelf bepaalt waar je de accent verlichting voor wilt gebruiken. Is het een spotje op een kunstwerk, een LED-strip achter een boekenkast of halogeenverlichting voor in je vitrinekast? Daarmee scherp je je keuze al aan. Het volgende dat je moet bedenken is wat voor soort verlichting het moet zijn. Een fel licht, of juist diffusere sfeerverlichting?

Ook dat bepaalt uiteindelijk welke lamp het beste is voor jou. En de laatste vraag die je jezelf moet stellen is hoe vaak en hoe lang de verlichting zal branden. Bij accent verlichting die vaak en lang aan staat, is het raadzaam om voor LED verlichting te kiezen.

Deze verbruikt minder energie en gaat veel langer mee.

accent-2

Soorten accent verlichting

Kunstwerken

Met accent verlichting richt je alle aandacht op een mooi schilderij of bijzonder beeldhouwwerk. Hier wordt vaak spotverlichting voor gebruikt, waarbij je kunt kiezen uit richtbare opbouwspots of inbouw spots, maar ook een richtbare wandlamp kan deze functie goed vervullen.

Nissen

Veel huizen hebben opvallende of onbedoelde nissen, waar je heel mooi accent verlichting kunt plaatsen. Dit geeft een bijzondere sfeer en is daarnaast functioneel in het verlichten van een anders donkere nis. Hierdoor vergroot je optisch de ruimte.

Kasten

Voor kasten kun je kiezen uit “klem” spotverlichting (bijvoorbeeld kledingkasten of boekenkasten) of voor sfeerverlichting (bijvoorbeeld LED strips achter de kast). Dit geeft extra sfeer.

Veel plezier met het uitzoeken van de accentverlichting!

Vergelijkbare berichten