Alles over LED Verlichting

Een LED is een speciaal soort lamp. Haar afkorting betekent “Light Emitting Diode”, wat in het Nederlands “’Licht Uitstralende Diode” wil zeggen.

Een diode is een elektronisch onderdeel, dat stroom geleidt in slechtehts één bepaalde richting (dus nooit in de tegengestelde).

Het fundamentele verschil tussen een LED lamp en een gloeilamp is dat een LED lamp stroom geleidt (de hoeveelheid stroom bepaalt de lichtsterkte) en gloeiverlichting spanning gestuurd is (hoe meer spanning op de lamp staat, hoe meer licht die geeft).

Kleur

De kleur van LED verlichting is afhankelijk van de aard van de materialen waaruit de LED lamp werd opgebouwd. De meest voorkomende kleuren licht zijn blauw, wit en infrarood (afstandsbedieningen).

Milieuvriendelijk

In verschillende sectoren is LED aan haar opmars bezig. De levensduur van LED lampen (30.000-50.000 uur) is immers opmerkelijk langer dan bij gloeilampen, ze zijn meer schokbestendig en ze hebben een veel kleinere energiebehoefte.

Hierdoor ontwikkelen ze minder warmte en zijn ze voor de gloeilamp een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief.

Ook binnenshuis

Het is een misverstand dat LED verlichting enkel koud koel licht kan produceren. Integendeel, met de juiste LED lamp(en), creëert u een uiterst gezellige sfeer, net waar en wanneer het nodig is en passend in combinatie met uw meubilair.

Van de woonkamer, over de keuken, tot zelfs in de slaapkamer toe, kan u ervoor kiezen om inschroefbare LEDs te plaatsen (met het draaiprincipe van een gloeilamp), LED spots (inbouwbaar of net niet, met of zonder armaturen, etc.) te monteren, of LED strips (deze worden vooral gebruikt als decoratie) te plakken.

De waterdichte versie van de LED strips, kan zelfs worden gebruikt als bijvoorbeeld zwembadverlichting.

Alternatieve gebruiken van LED

LED bouwlampen verlichten zonder blikken of blozen uw binnenmuur wanneer nog geen andere verlichting voorhanden is, de buitengevel van uw huis als versiering, of zoals het woord zelf zegt, een bouwwerf waar ’s nachts verder gewerkt dient te worden.

led bouwlampen

Door hun stevige beschermkap kunnen ze tegen een stootje en kunnen ze dus uiterst makkelijk buiten gebruikt worden, zelfs wanneer het regent.

U heeft er al van gehoord of niet, maar LED kweeklampen zijn een plezier voor wie groene vingers heeft. Eerst en vooral zijn ze zuinig en compact en groeien de stekken op een snelle manier.

Daarnaast is het zo dat de stek sowieso een gezonde wortel ontwikkelt voor dat het naar een pot wordt overgeplant.

De LED-TL-lamp is dan weer een waardige vervanger voor de klassieke TL-lamp. Haar voordelen zijn legio: minder verbruik van elektriciteit, lagere afgifte van warmte, 100 % recyclebaar, …

Soorten LED lampen

DIP LED: de standaard LED lamp. Er zijn meerdere lampjes nodig om een goede lichtbundel te vormen

SMD LED: Surface Mounted Device. Ze wordt rechtstreeks gesoldeerd op een elektronische component en heeft een langere levensduur dan de standaard ledlamp. Ze heeft geen lens, waardoor de lichthoek groter is.

High Power LED: zeer krachtige LED lamp.

COB LED: veel kleine LED lampen die dichtbij elkaar worden gemonteerd.

SCOB LED: Stereoscopic Chips On Board. Dit is een verbetering van de COB LED.

FILAMENT LED: lijkt op de klassieke gloeilamp. Ze straalt warm wit licht uit.

3W-LED-globe-bulbs

Mooi meegenomen

LED verlichting verdient zichzelf gemiddeld binnen het jaar terug.

Vergelijkbare berichten