Goede badkamer verlichting

Je staat ’s morgens op, gaat de badkamer in en doet het licht aan. Meestal denk je daar niet zo bij na, maar als je moet gaan bedenken welke badkamer verlichting je het liefst in je nieuwe badkamer wilt, zijn er eigenlijk heel veel mogelijkheden om uit te kiezen.

Hoe gebruik jij je badkamer? Kom je er alleen ’s morgens vroeg om een snelle douche te nemen en ’s avonds om je tanden te poetsen? Dan is een zakelijke, eenvoudige verlichting op z’n plaats.

Gewoon een plafonnière en een lamp bij de spiegel. Maar zelfs bij zo’n simpele keus zijn er meerdere mogelijkheden.

Wil je fel licht of liever gedimd?

Goede badkamer verlichting

Spiegelverlichting kan naast of boven de spiegel hangen of ingebouwd zijn in de spiegel. Kies voor lampen met wit glas, zodat het niet in je gezicht schijnt en zorg dat het licht vanaf de spiegel naar je toe schijnt.

Plaats je bijvoorbeeld een spot in het plafond boven de spiegel dan zorgt dat voor rare schaduwen op je gezicht. Onflatteus en onhandig als je je bijvoorbeeld wilt scheren of opmaken.

Maar het kan ook dat je badkamer juist een belangrijke plaats is in huis. Een plek waar je regelmatig tijd doorbrengt om te relaxen in het ligbad. In dat geval zal je eerder voor een sfeervolle badkamer verlichting kiezen. Met led verlichting kun je veel kanten op.

Het kan bijvoorbeeld in tegels verwerkt worden aan de wand of op de vloer. Je kunt met gekleurd licht werken. Wist je dat groen licht je helemaal tot rust kan brengen terwijl geel licht je opgewekt maakt.

Zo heeft elke kleur z’n eigen uitwerking en kunnen die kleuren je helpen om in een bepaalde sfeer te komen. Wat je tegenwoordig veel ziet, is een kleurenspel met water: gekleurd licht in de kraan maakt het water dat er uit stroomt rood, groen of blauw.

Hoe sfeervol je de badkamer verlichting ook wilt hebben als je in bad dobbert, vergeet niet dat je graag wat meer licht hebt als je voor de spiegel staat.

Twee schakelaars zijn in dit geval geen overbodige luxe. Een voor het sfeerlicht en een voor het tandenpoetsen.

Een badkamer is een vochtige ruimte en daarom moet je bij het aanbrengen van de verlichting strenge regels in acht nemen. Zo is er een indeling in zones van nat (in het bad en in de douchebak) naar steeds droger.

Elke zone stelt z’n eigen eisen aan de lampen die er gebruikt mogen worden. Het is dan ook raadzaam om in de badkamer alleen speciale badkamerverlichting te gebruiken, dan weet je zeker dat het veilig is.

Vergelijkbare berichten