0

Verlichting tips

Sfeer en gezelligheid ontstaan door mooi en warm licht

Een goede keuze te maken uit het zeer grote aanbod van ‘verlichting’ is soms erg moeilijk. Daarom volgen hier enkele tips om u op weg te helpen.

Basisverlichting in de kamer

Wilt u de ogen niet te veel vermoeien dan is het belangrijk om verschillende soorten licht te combineren, zeker in de zitkamer. Het is aan te raden in alle delen van de kamer een lichtpunt te plaatsen als basislicht, maar daarnaast kunt u er voor kiezen om bepaalde objecten te benadrukken, zoals bijvoorbeeld een schilderij of een fauteuil.

Met schemerlampen schept u sfeer. Indirect licht van bijvoorbeeld uplighters, kan er voor zorgen dat uw woonruimte hoger lijkt.

Voor de eethoek is een laaghangende lamp ideaal. Let erop dat de hanglamp ongeveer 60 cm boven de tafel hangt, dan zal de lamp u niet verblinden.

Uplighters

Met behulp van uplights is het mogelijk een ruimte met een laag plafond hoger te laten lijken. Uplights zijn verkrijgbaar in staande lamp en wandlamp uitvoering.

Downlighters

Deze lampen zijn geschikt om aan het plafond te hangen, en zorgen voor een gericht licht, bijvoorbeeld goed boven een eettafel toe te passen.

Vloerlampen

Deze zijn zowel verkrijgbaar als spreider en als richter, of als een combinatie van beide. De functie van de spreider is de kamer te voorzien van een gezellige algemene verlichting, waarbij de richter dienst kan doen als leeslamp bij een fauteuil.

Een halogeenlamp is het meest geschikt als leeslamp omdat dit licht erg helder is, en rustig.

LED-lampen

De lichtbron van de toekomst de LED bestaat uit een halfgeleider een “light emitting diode” deze kunnen maar liefst 85% zuiniger zijn dan de gloeilamp. De LED lampen worden steeds beter, de licht kleur en het licht wat deze lamp uitstraalt “aantal lumen” wordt steeds beter.

Woonkamer groter laten lijken?

Plaats eenvoudig 1 lichtbron in het midden van de woonkamer, want daardoor kan de ruimte kleiner doen lijken, omdat het midden van de kamer helder wordt verlicht, terwijl de wanden donker blijven.

De grote truc is namelijk, om de kamer ruimer te laten lijken door meer lichtpunten aan te brengen, waardoor er meer diepte ontstaat.

Tafellampen

De tafellamp is uitermate geschikt voor een mooie sfeervolle verlichting in de kamer. Voorzien van een tenminste 60 watt lamp is deze lamp ook bruikbaar als bureaulamp en leeslamp.

Plafondlampen

Deze lampen zijn er in soorten met naar beneden gericht licht of omhoog gericht licht, waardoor u via het plafond de ruimte verlicht.

Wandlampen

Een wandlamp kan als decoratie worden gebruikt, voor het aanlichten van schilderijen, maar ook in de badkamer kunnen ze toegepast worden.

Lichtbronnen

Er zijn verschillende lichtbronnen te onderscheiden.

TL-lampen

Een TL-lamp kan men goed toepassen in de bijkeuken of garage. Maar in ruimten waar u een warme sfeer wilt creëren kunt u beter kiezen voor gloeilampen, die het licht op een meer natuurlijke wijze weer geven.

Halogeenverlichting

Halogeenverlichting is weer meer geschikt om de aandacht te vestigen op een deel van de kamer. Halogeenverlichting geeft 25% meer licht als een gloeilamp, met hetzelfde wattage en ook een dubbele levensduur. De breedte van de lichtbundel kan variëren van 10 tot 36 graden, dit is belangrijk voor de grootte van het object, en de afstand tot het object. Halogeenverlichting is ook nog te dimmen.

Spaarlampen

Spaarlampen zijn lampen met een laag energieverbruik en een lange levensduur, ze zijn uitermate geschikt voor ruimten waar langdurig het licht blijft branden, zoals bijvoorbeeld in de tuin. De spaarlamp is niet dimbaar.

Het is wel mogelijk om deze lichtbron toe te passen in een lamp waarin maar een heel laag wattage toegepast mag worden.

Comments are closed.

INTRODUCTIE KORTING

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang 5€ Kortingscode in uw mailbox!

Nee, we sturen geen spam, daar houden wij ook niet van. Kijk in uw spam inbox, als u niets heeft ontvangen!