led-fitting-lamp-overzicht

Alle Soorten fittingen voor LED-lampen

Er zijn tegenwoordig erg veel vormen van LED lampen, en een nog meer grotere keuze aan fittingen. Vroeger had je maar 1 soort fitting, maar tegenwoordig is dit al niet meer genoeg. De grote vraag is dan ook, kan ik al mijn lampen vervangen door LED-lampen? En welke fittingen zijn er allemaal, waar ik eventueel rekening mee moet houden?

Niet zeker welke fitting er is, wij helpen je erbij. Mocht er toch een technisch probleem zijn, dan kun je ons altijd bellen hierover.

Draailamp fittingenE27 (de grote fitting)

Dit is de originele lamp, zoals deze door Thomas Edison in 1909 is bedachte. De bekende schroefdraadfitting van 27mm breed, die je niet kunt missen. Bij ons in Nederland bekend als de normale lamp, al meer dan 100 jaar. Gewoon eenvoudig in en uit te draaien, maar je moet wel oppassen wanneer deze lampen niet te warm zijn. De wattages voor LED lampen voor deze lamp soort, lopen uiteen van 1 t/m 35 watt, inclusief alle kleuren variaties.

 

E14 (de kleine fitting)

fittingenDe E14 fitting is de kleine broer van de door Thomas Edison bedachte lamp, maar heeft een breedte van 14 mm. Deze lamp soort wordt met name gebruikt in schemerlampen, afzuigkappen, koelkasten en andere plekken waar minder licht nodig is. We kennen natuurlijk allemaal de welbekende kaarsvorm. Het mooie is, dat dit soort lampen meestal dimbaar zijn, maar het wordt duidelijk aangegeven door de fabrikant.

 

GU10 (De fitting voor kleine spotjes)

Dit is een van de meest voorkomende fittingen bij inbouwverlichting. De GU10 Fittingbekende GU10 fitting ooit gemaakt voor halogeenlampen die een mooi en sfeervol licht gaven. Belangrijkste kenmerken waren: makkelijk te installeren, rechtstreeks op 230v, en er was geen travo meer nodig. Tegenwoordig zijn de GU10 spotjes ook in LED verkrijgbaar, en dat is het grote energie voordeel wat je kunt hebben. En ook hier is het mogelijk dat de lamp te dimmen is met dit soort fittingen.

 

GU5.3 / MR16 (de 12V-spotje fitting)

MR16 fittingenGU5.3 fitting wordt ook wel MR16 genoemd, is ontworpen voor een 12 volt spotje, met een diameter van 50 mm. Voor deze spots heb je een trafo nodig, want op 230v werken deze lampen niet. Dit soort spotjes zijn door de lage voltage zeer geschikt voor in ruimtes als keukens, badkamers, boot, caravan, of zelfs buitenhuis verlichting. Dit soort aansluitingen zijn in alle soorten kleuren verkrijgbaar, en de mogelijkheden hiermee zijn werkelijk eindeloos voor elke ruimte.

 

G4 fitting (12V steeklampjes-fitting)

fittingenEen iets onbekende fitting soort, de G45. Voornamelijk gebruikt bij moederne bureaulampen, staande lampen, afzuigkappen, bepaalde sfeerverlichtingen, enz. Eigenlijk komt deze lamp uit de halogeen industrie, maar natuurlijk zijn deze lampen tegenwoordig met LEd uitgerust. Deze lampen soort werkt alleen op 230v, en niet op 12v aansluitingen, dus is een trafo verplicht. De G4 is een fitting met steekpin, en de afstand tussen de pinnen is 5.3 mm.

 

GX53 fittingenGX53 (Een platte schijf fitting)

Dit is weer een zeer moderne lamp fitting soort, want deze soorten aansluitingen worden veel gebruikt voor erg moeilijk bereikbare plekken. Uitermate geschikt voor het wegwerken van verlichting in grote kasten, boot verlichting, keukenkastjes. Met zijn zeer geringe hoogte van slechts 24,5 mm, is dit natuurlijk mooi en snel weg te werken. De lichtbundel straalt hier niet naar beneden, maar wordt door zijn vorm mooi in de breedte gestuurd. Energie zuinig, veel kleuren beschikbaar, en meestal wel te dimmen.

Vergelijkbare berichten