Een schuin plafond

Een schuin plafond? Inrichten doe je zo

Heb je in huis te maken met een kamer of een zolder, die je graag zou willen opfrissen? Dan kan het zijn dat je in jouw design ideeën beperkt wordt door de schuine wanden die deze ruimtes vaak voorkomen. Met name een zolder kan perfect dienst doen als een extra slaapkamer, een werkkamer of een fijne relax ruimte. Met de juiste verlichting kun je zonder veel klussen en schilderen een nieuwe sfeer creëren en de ruimte optisch ruimer en lichter maken.

Een schuin plafond benutten voor opbergruimte

Wil je een donkere kamer met een schuin plafond volledig kunnen benutten? Dan kun je kiezen voor het plaatsen van een ondiepe kast tegen de rechte muur in deze ruimte. De vorm van de (zelfbouw) kast laat je volledig meelopen met de schuine wanden aan weerszijden van de rechte muur.

Door middel van het plaatsen van eenvoudig aan te brengen LED strips (bijvoorbeeld onder en bovenaan de kast) zorg je voor een opvallend lichtpunt in de ruimte. Bovendien kun je spullen onzichtbaar opbergen. Ook het plaatsen van een verlaagd plafond over het hoogste punt van het schuine dak geeft je opbergruimte. Onderaan deze ‘geheime kast” die je boven het verlaagde plafond plaatst kun je een mooie hanglamp monteren.

Zo zorg je voor een mooie focus in de ruimte.

Staande lampen of juist spots in een ruimte met een schuin plafond?

Staande lampen zijn een perfecte keuze wat betreft verlichting in een ruimte met schuine wanden of een schuin plafond. Vooral wanneer je kiest voor een staande lamp die je bijvoorbeeld in hoogte kunt verstellen beschik je over een veelzijdige lichtbron.

Het voordeel van dit type lampen is het feit dat je een lamp op een hoge voet eenvoudig kunt verplaatsen. Door een keuzen te maken voor een staande lamp met richtbare spots of andere lampjes die je kunt richten, heb je de mogelijkheid om bepaalde punten in de ruimte mooi uit te laten komen.

Gebruik een staande lamp in combinatie met een dimmer. Dan kun je de sfeer snel veranderen. Zo kies je bijvoorbeeld voor helder feller licht wanneer je aan het werk bent, en voor zachte verlichting in de avond.

Spots zou je kunnen aanbrengen op de rechte wanden van de ruimte. Ook hierbij is het prettig om te kiezen voor dimbare lampen.

Staande lampen en diffuus licht in een schuine ruimte

Wil je een slaapkamer creëren op de schuin lopende zolderkamer? Dan kun je aan beide zijden van het bed bijvoorbeeld een kleinere staande lamp op de grond plaatsen. Ga je liever voor een meer traditionele look? Dan monteer je aan weerszijden van het bed een klein plankje aan de wand. Zo beschik je over een nachttafeltje, met een klein staand lampje. Zo zorg je voor comfort en kun je ook in bed lezen of werken.

Eventueel koppel je de verlichting door middel van domotica aan een app, waarmee je de lampen vanuit bed kunt besturen. Diffuus licht vanuit een verborgen lampje in een donkere hoek geeft een mooie rustige sfeer. Hiermee kun je creatief zijn en spelen met het uitlichten van bijvoorbeeld een gezellige zithoek.

Trendy verlichting met LED en kleur

Natuurlijk zijn de tinten die je kiest voor de wanden en het plafond in een kamer met een schuin dak belangrijk. Lichtere kleuren in combinatie met koele tinten en helder licht doen en ruimte optisch groter lijken.

Zo creëer je een gevoel van ruimte, ook in een kleine kamer. Trek met LED strips rechte lijnen langs de vloer (of plaats een dergelijke strip juist op het midden van de wand). Zo kies je voor een trendy uitstraling en kun je eventueel gaan voor een LED strip die je naar wens van tint kunt laten veranderen.

Wit licht geeft jouw kamer een opvallende minimalistische stijl. Ook de basis van een bed of een kast kun je met lichtstrips snel en eenvoudig tevens als lichtbron laten functioneren.

De juiste locaties voor lampen bepalen in een ruimte

Bekijk de kamer overdag en in de avond eens goed. Zo zie je waar je behoefte hebt aan meer licht en kun je bepalen welke plekken in de ruimte juist meer of minder moeten opvallen. Markeer de plekken met stickertjes of maak aantekeningen op een tekening van de kamer.

Toets jouw bevindingen overdag en bekijk wat de meest ideale plaatsen voor extra licht zijn. Denk ook na over de plekken in de kamer waar de stopcontacten zich bevinden.

Jouw persoonlijke verlichtingsplan maken

Een combinatie van plafondverlichting en indirecte verlichting vormt de basis van jouw verlichtingsplan. Dit vul je aan met staande lampen en eventueel met lichtstrips, waarvan je de snoeren makkelijk kunt wegwerpen. Na het maken van jouw plan kun je aan de slag en kiezen voor voordelige lampen die perfect aansluiten bij jouw behoeften. Zo kun je met de juiste lampen zonder verf en behang een kamer met een schuin dak een geheel nieuwe uitstraling geven.

De ruimte voorbereiden op de verlichting

Van staande lampen en plafondlampen tot spots en lichtsnoeren, je hebt er stroom voor nodig. Geef op jouw plan voor het aanbrengen van nieuwe lampen in een ruimte duidelijk aan waar jouw huidige stopcontacten zitten. Eventueel kun je een aansluitpunt voor een lamp in het plafond doortrekken.

Ook is het handig om te kiezen voor lampen met snoeren en stekkers in een kleur die mooi onopvallend is in jouw kamer. Kies voor handige manieren om stekkers en snoeren onzichtbaar weg te werken in de ruimte.

Zo kun je kiezen voor handige gootjes en gadgets om snoeren te bundelen en te organiseren. Zo oogt de ruimte rustig en stoor jij je niet aan rommelig ogende aansluitingen. Bekijk de vele mogelijke modellen van staande lampen, spots, hanglampen en lichtstrips en ga aan de slag. Jouw ruimte oogt snel volledig nieuw!

Vergelijkbare berichten