Licht kleur – Hoe warm wil je het hebben?

De lichtkleur van een lamp is een belangrijk beslissingscriterium bij de aankoop. Ontdek snel en eenvoudig welke lichtbron geschikt is voor u. Maar waar let je op als het gaat om de kleur van de lamp? Kies de juiste lichtkleur voor elke woonruimte en leer hoe u in de toekomst snel en eenvoudig het gewenste resultaat kunt bereiken.

Wat is lichtkleur?

De lichtkleur van een lamp beschrijft de kleurtemperatuur. De eenheid is Kelvin (K). Het geeft aan of de lamp warm of koel licht uitstraalt. Een lage Kelvin-waarde beschrijft warm wit licht (vanaf 2700 K). Hoe hoger de waarde, hoe koeler het licht (vanaf 5300 K).

Het is daarom belangrijk dat u bij de aankoop van tevoren nadenkt over het gebruik van de lichtbron. Op de verpakking vindt u altijd een waarde tussen de 2700 K en 5300 K, wat u informatie geeft over de lichtkleur.

LED-lichtkleur – de mythe van ongemakkelijkheid

Slechte tongen beweren dat LED-lichtbronnen veel nadelen hebben in vergelijking met verouderde gloeilampen. Dit – als men een van de ontelbare mythen gelooft – betreft vooral de lichtkleur. Het is te helder, schreeuwerig en oncomfortabel. Maar we kunnen u geruststellen: LED-verlichting heeft het volledige bereik.

Het lichtspectrum van LED-verlichting is nog intenser in het blauwe en groene golflengtebereik dan de energieverslindende gloeilampen.

De kleur van het licht bekennen

Ze duwen de deurkruk naar de vloer en openen de kantoordeur na een lang weekend. Onmiddellijk komt de geur van kopieerpapier in je neus omhoog. Met een zachte tik op de lichtschakelaar overspoelt u uw koninkrijk met helder wit licht voor de komende acht uur. En dat is precies waar het allemaal om draait: Universeel wit of beter neutraal wit is de voorkeur voor kantoren. Met waarden tussen 3300 en 5300 Kelvin kunt u uw keuken ook perfect verlichten met dit type lamp.

Gaat het om de lichte kleur in de badkamer? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Je zet de motor van je auto uit, ontgrendelt de voordeur en wandelt door de gang van het appartementengebouw. Als u bij de voordeur van uw appartement aankomt, weet u één ding: u bent slechts een paar minuten verwijderd van uw favoriete boek en een goed glas wijn. Wanneer u in de woonkamer aankomt, verwent warm wit licht van uw nieuwe lamp uw ogen. De armaturen in uw slaapkamer schijnen ook met lichtbronnen tussen 2700 en 3300 Kelvin.

Maar je hebt nog steeds één probleem: je vriend klaagt al een tijdje over te weinig licht in zijn kelderruimte. Tik zachtjes de ijskoude marmeren trap af. Je opent de lichte houten deur en laat je blik dwalen in het sombere keldercompartiment. Hij heeft gelijk – er moet iets veranderen. Vergeet uw laatste onderzoek niet: lampen met Kelvin-waarden vanaf 5300 Kelvin zijn geschikt voor verduisterde kamers of kelderruimten. Ze simuleren daglicht en geven elke werkplaats een behaaglijke sfeer, ook zonder ramen.

Licht kleuren overzicht

Je hebt je altijd afgevraagd welke lamp perfect licht geeft in welke ruimte? Nou, zoals bij veel dingen in het leven, bepaalt ook hier de persoonlijke smaak de toon.

Maar ook het soort gebruik van de lichtbron is bepalend. Onthoud deze drie aanwijzingen bij de aankoop van je volgende lamp:

  • Je hebt een lichtkleur van 3000 K nodig voor je woonkamer.
  • Wij adviseren een lichte kleur van 4000 K voor uw kantoor.
  • Alles boven de 5000K komt zeer dicht in de buurt van natuurlijk zonlicht en is zinvol in ruimtes zonder ramen.

Ontspannen & werken – Flexibel in elk opzicht

Wanneer de middagen in de winter weer donkerder worden en de examenperiode op de universiteit zorgt voor een verhoging van het stressniveau, ben je blij om aan de eettafel in het midden van de keuken te gaan zitten om te leren.

Als het eten aan de keukentafel er appetijtelijk uitziet met de bestaande verlichting, wil je graag een aangenaam, maar feller licht om te leren.

Vergelijkbare berichten