Bij het kiezen van een lampenkap is het makkelijk om wanhopig te worden. Er zijn zoveel kleuren, vormen en soorten! Wij geven een overzicht van de voor lampenkappen gebruikte materialen en kooptips en trucs om u te helpen de perfecte lamp voor uw huis te vinden.

De functie van een lampenkap
Een lampenkap is in de eerste plaats decoratief. Dankzij de vele verschillende kleuren, vormen en materialen kan het perfect worden geïntegreerd in de rest van de kamer en zo de sfeer aanvullen met bijpassende verlichting.
Een lampenkap richt het licht in een bepaalde richting.
Dit is vooral belangrijk voor bureau- of leeslampen. Zonder lampenkap zouden we dezelfde hoeveelheid licht op papier hebben, maar de lamp zou ons verblinden als we lezen. Deze functie is ook duidelijk bij plafond waslampen: de lampenkap richt het licht naar het plafond, waardoor we een mooie indirecte verlichting krijgen.
Bovendien beschermt de lampenkap ons, zoals hierboven al vermeld, tegen een te felle straling van de lamp. U kent toch wel het onaangename gevoel wanneer er ergens een lamp hangt zonder lampenkap en u de hele tijd verblind wordt? Lampenkappen beschermen ons tegen dit overmatige licht, dat onaangenaam is voor de ogen. Vroeger waren dat echte gloeilampen, dus het was wel een goede reden om dit te gebruiken. Maar ook tegenwoordig zijn de vele LED lampen ook erg hel, en erg geschikt voor erg mooie lampenkappen.
Last but not least: een lampenkap beteugelt de stralingswarmte van een lamp. Dit voorkomt bijvoorbeeld bij zeer hete lampen dat voorwerpen in de buurt van de lamp vlam vatten.
Lampenkap materialen
De eerste lampenkappen waren van leer, maar tegenwoordig worden veel verschillende materialen gebruikt voor de constructie van lampenkappen. De meest gebruikelijke materialen zijn metaal, glas of hittebestendige plastic folie, die naar wens kan worden beschilderd, met stof bedekt of anderszins versierd. Andere voor lampen gebruikte materialen zijn onder meer:
- Papier (bijvoorbeeld lampenkappen in de vorm van een ster, IQ light of gevouwen lampen).
- Stof (genaaide lampen met of zonder plastic folie of stof gelijmd op plastic folie)
- Draad of wol (zeer moderne lampenbollen, ook geschikt voor DIY, zoals hier uitgelegd: Maak je eigen lampen)
- Vilten van wol (Hier kun je instructies krijgen over hoe je zelf een lamp kunt vilten: Filzen Lampe.
- Een lampenkap gemaakt van flessen: Creatief en decoratief. Leer hier hoe je van je eigen wijnfles een lampenkap kunt maken: Lamp van flessen
- Geweven lampenkap van wilgentenen of andere soepele takken
- Leer: Ook nu nog wordt dierenhuid gebruikt als bekleding voor lampenkappen. Het licht valt prachtig door de korrel. Maar niet iedereen houdt van het idee dat er een dood dier boven zijn lamp hangt.
- Gemaakt van steen, kwarts of andere mineralen: u kent vast wel zoutlampen die mooi, warm licht uitstralen. Deze mineralen kunnen ook worden gebruikt voor een lampenkap.
- En vele andere dingen zoals klei, hout, plastic flessen, plantendelen enz. kunnen worden gebruikt.

Vind de perfecte lampenkap
Met het gigantische aanbod aan lampenkappen is het niet eenvoudig om je weg te vinden en de juiste keuze te maken. Hier volgen enkele tips waarop u moet letten voor en tijdens het selectieproces:
- Bedenk allereerst hoeveel licht de lampenkap moet doorlaten en welke kleur het beste in de omgeving past. Denk eraan, hoe donkerder de schaduw, hoe minder licht erdoorheen schijnt. Kijk naar de kleuren van de bank, het meubilair en de muren en bedenk welke kleur daarbij past. Denk niet alleen aan vergelijkbare kleuren, maar denk ook aan contrasterende kleuren: een oranje of gele lamp past prachtig bij een groene bank!
- Denk aan de vorm van uw lamp. Je moet ook de omgeving goed bekijken. Is een ronde of vierkante lamp geschikter? Ovaal of meer bolvormig? Hoe groot moet het zijn zodat het er niet te omvangrijk uitziet? Probeer je verschillende maten voor te stellen. Denk er bij het kopen aan dat een lampenkap in een grote verkoophal kleiner kan lijken dan in uw woonkamer!
- Let er bij de keuze van het materiaal ook op dat dit niet volledig contrasteert met de rest van uw huis. Je hebt een bank van stof? Waarom zoek je geen lamp met een soortgelijke stof?
- Maak vóór de aankoop talrijke foto’s van de woonruimte waar de lamp komt te hangen. Dit zal u helpen het totale effect te visualiseren wanneer u de lampenkap koopt.
- Kijk op internet rond voordat te kopen om een overzicht te krijgen van variaties, kleuren, vormen en de bijbehorende prijzen. Maar koop de lamp bij voorkeur niet op internet. Alleen als je het live voor je hebt, kun je er zeker van zijn dat het echt de gewenste kleur en grootte heeft.
- Als u langer van de lamp wilt genieten, koop dan niet de goedkoopste lamp. Kwaliteit heeft meestal zijn prijs.
TIP: Je kunt ook vrij gemakkelijk zelf lampenkappen maken. Ook hier zijn er geen grenzen aan uw fantasie: lampenkappen kunnen worden genaaid, gevilt, gehaakt, gelijmd, bedrukt of gemaakt van flessen.