badkamer verlichting

Hoe verlicht ik mijn badkamer? Praktische gids voor IP-waarden

Met een beetje gezond verstand kun je het al raden: elektriciteit en water… Nou – je moet voorzichtig zijn, want voor je het weet staat je hele huis in brand.

Daarom zijn er op Europees en mondiaal niveau bepaalde afspraken gemaakt en zijn er regels aan de consument opgelegd die de veiligheid in huis (moeten) verhogen.

Dus, als u uw badkamer wilt uitrusten met verlichting, moet u zich aan de regels houden! Een van deze conventies is een indicator voor de waterbestendigheid van verlichtingsarmaturen: de IP-waarde.

Hoe verlicht ik mijn badkamer?
IP Zones Badkamer overzicht (@lucide.be)

IP staat voor International Protection Rating en de IP-waarde bestaat uit twee getallen.

Voor informatie over de waterbestendigheid moet u kijken naar het tweede cijfer:

Badkamerzones

De toepassing van de IP-waarde is afhankelijk van de zone die u wilt verlichten.

In een badkamer onderscheiden verschillende zones zich door de hoeveelheid water of waterdamp die daar normaal gesproken voorkomt en door het aantal volts dat door de verlichtingseenheid stroomt.

ZONE 0 – Hier moeten alle armaturen met een spanning van minder dan of gelijk aan 12 volt een IP-waarde van minstens IPx7 hebben. Als de spanning van het armatuur lager is dan 6 volt, hoeft u niet op de IP-waarde te letten.

ZONE 1 – Ook hier geldt: lager dan 6 Volt heeft geen speciale waarde nodig. Vanaf 12 volt moet u in deze zone een minimale IP-waarde van IPx5 aanhouden.

ZONE 2 – Armaturen met een lage spanning zijn voldoende beschermd met een IPx4-waarde. Alle andere armaturen moeten minimaal 160 cm van de vloer worden geïnstalleerd.

ZONE 3 – De rest van de kamer in de badkamer. Omdat er in een badkamer altijd wel ergens water (stoom) is, moet u in zone 3 armaturen met een IP-rating van minimaal IP21 plaatsen!

Met deze informatie kunt u beginnen met de verlichtingsapparatuur van uw badkamer. Hou je van helder en goed verlicht? Of had je liever dat het gezellig en sfeervol was? Bekijk hier onze badkamerverlichting en laat u inspireren.