slaapkamer-led-spots

Goede licht spots lossen veel problemen op

Een interieur staat of valt met de juiste verlichting. Goede licht spots lossen veel problemen op, en dat is echt eenvoudig. Je kunt door lampen op de juiste plekken te plaatsen de mooie punten van je inrichting benadrukken en een sfeer creëren die daar bij past. Het zoeken naar de juiste verlichting is een experiment: voor elk interieur is een uniek verlichtingsplan. Wat in dit plan in elk geval niet mag ontbreken zijn licht spots. (Philips heeft een geweldige website over woonkamer verlichting gemaakt)

Goede licht spots

Wat is een licht spot?

Een licht spot is, zoals de naam al aangeeft, een armatuur met spot verlichting. Je kunt het licht dus precies richten en zo extra aandacht geven aan een deel van je inrichting. Dat hoeft trouwens niet per sé, omdat je ook kunt kiezen voor indirecte verlichting, waarover straks meer.

Licht spots zijn te koop in zowel wand- als plafond spots. Voor beide varianten kun je kiezen tussen inbouw of opbouw. Inbouw spots leveren een strakke verlichting op en nemen weinig ruimte in.

Wel moet je daarvoor vaak het plafond verlagen of een extra lijst monteren aan de muur. Kies je voor opbouw spots dan zijn deze makkelijk en snel te monteren. Hier kun je kiezen uit enkelvoudige spots of meerdere spots op één armatuur.

Ook zijn er rail spots te koop, waarbij je van muur tot muur een rail laat lopen met meerdere spots op enige afstand van elkaar.

Philips Fortimo LED spots
Philips Fortimo LED spots

Licht spots met direct licht

Het grote voordeel van lichtspots is dat je ze kunt richten en zo bepaalde plekken van gericht licht kunt voorzien. Dit is vooral handig bij bijvoorbeeld schilderij verlichting of een vitrinekast, maar biedt ook voordelen in de badkamer, zoals bij een spiegelkast of boven het bad. Let er wel op dat deze spot verlichting geschikt is voor de badkamer en dus tegen water en stoom kan.

Veel licht spots zijn dimbaar en ook dit geeft veel mogelijkheden. Voor een wat zachter licht op je schilderij of vitrinekast zet je de spot wat lager, maar wil je extra aandacht hier op vestigen, dan kun je met de dimmer het licht feller zetten.

De meeste spots gebruiken halogeen lampen die erg geschikt zijn om te dimmen, maar ook veel led lampen zijn tegenwoordig dimbaar.

Licht spots met indirect licht

Hoewel het voordeel van spots is dat ze gericht licht geven, kun je ook goed kiezen voor indirecte spots. Dit zijn spots die het licht weerkaatsen via het plafond of de muur. Deze spots werk je weg achter muur of plafond lijsten, of achter meubels, zoals een boekenkast of een tv. Dat levert een hele mooie zachte verlichting op.

Vooral led verlichting is hiervoor geschikt, zeker ook omdat je deze in verschillende kleuren kunt kopen.

PS: Wij kunnen u precies vertellen wat de juiste licht spots zijn voor uw woning. Neem gewoon even contact met ons op voor meer informatie. 

Vergelijkbare berichten