omled verlichting

Armaturen met OLED’s: de nieuwe verlichtingstechnologie kan het allemaal

Volledig verblindingsvrij licht. Een onverwacht vlakke en moderne armatuurconstructie. En last but not least, het hoge lichtrendement en de hoge energie-efficiëntie die men van moderne lichtbronnen verwacht: Armaturen met OLED verlichtingstechnologie bieden dit alles.

Maar ondanks gepatenteerde productieprocessen zoals het Duitse kwaliteitsmerk OMLED en de meest comfortabele lichtkwaliteit, staan Armaturen met OLED nog steeds aan het begin van hun verhuizing naar woon- en werkkamers.

Het potentieel van deze innovatieve lichttechnologie nodigt ons echter uit om deze spannende ontwikkeling ook in de toekomst op de voet te blijven volgen.

In andere technologiegebieden daarentegen zijn OLED’s al iets meer ingeburgerd dan in de verlichtingsindustrie.

Omdat de technologie meer kan doen dan alleen maar verlichten. Smartphones, tablets, beeldschermen en televisieschermen met OLED-technologie bieden adembenemende contrasten, een onvergelijkbaar divers kleurenspectrum en, last but not least, het gemak van het kijken naar uw scherm vanuit elke hoek en het genieten van dezelfde helderheid, kleur en contrastkwaliteit.

OLED maakt multimedia, home cinema, videogames, mobiele communicatie en interactie tot een geheel nieuwe ervaring.

Hoe werken OLED’s?

OLED’s zijn organische lichtdioden en lijken, in tegenstelling tot bolvormige lampen of puntachtige LED’s, op een tweedimensionale, vlakke lichtbron.

Een OLED is een plat onderdeel dat bestaat uit verschillende organische lagen: organische halfgeleiders. Deze lagen zijn omgeven door twee elektroden. Minstens één van deze elektroden is transparant. OLED’s hebben een nauwelijks merkbare dikte (de afzonderlijke lagen zijn honderd keer dunner dan een mensenhaar).

Maar deze kleine dikte bevat een complexe technologie: het hele oppervlak gloeit zodra er stroom door de lagen vloeit. Een van de meest innovatieve eigenschappen van OLED’s is dat niet alleen individuele stippen oplichten (zoals bij gloeilampen & Co., maar ook LED’s), maar dat het gehele oppervlak gelijkmatig schijnt.

Dus als een LED-armatuur al een homogeen lichtbeeld heeft, gaat de OLED-armatuur nog een stap verder.

Deze eigenschap van OLED resulteert in een groot voordeel dat niet kan worden bereikt met enige andere verlichtingstechnologie op de markt zonder extra middelen zoals roosters en reflectoren: absolute afwezigheid van verblinding.

Dit is een doorslaggevend criterium voor een goed gevoel in huis (maar ook in de kantoorverlichting).

Een blik in een puntlichtbron verblindt namelijk altijd (zonder de genoemde hulpmiddelen) – en dat verstoort de ontspanning in de woonkamer en de concentratie op de werkplek.

Ter vergelijking: de zon heeft een lichtsterkte van 1.600.000.000.000 cd/m² en kan daarom ook verblinden als u niet in de buurt kijkt. Een LED-puntlichtbron daarentegen bereikt 50.000.000 cd/m², maar verblindt nog steeds als je in zijn richting kijkt.

Een matte gloeilamp meet 150.000 cd/m², wat veel aangenamer is voor het oog. Met 8.300 cd/m² is een OLED momenteel echter de meest aangename kunstlichtbron.

Welke lichteigenschappen en voordelen bieden OLED armaturen?

Net als de LED verlichtingstechnologie daarvoor, beginnen armaturen met OLED verlichtingstechnologie zich meer en meer te doen gelden in de thuis- en kantoorverlichting.

De huiselijke lichtkwaliteit, het innovatieve design met zijn heldere, moderne lijnen en natuurlijk de zeer hoge energie-efficiëntie, die bijdraagt aan de bescherming van het milieu, maken de nieuwe lichttechniek aantrekkelijk.

Fabrikanten en ontwerpers passen steeds vaker de nieuwe lichttechniek toe en Duitse kwaliteitsmerken zoals OMLED bieden complete armatuurseries voor elk onderdeel van het huis en de werkplek met tafel-, vloer-, hang- en bureaulampen.

De voordelen van de moderne OLED-technologie zijn onder andere:

  • Volledige afwezigheid van verblinding: Het vlakke licht van de OLED’s is uiterst aangenaam.
  • Energiebesparing in gebruik: het lichtrendement van OLED-armaturen is zeer hoog
  • Lange levensduur: de lichtstroom wordt pas na 30.000 uur gereduceerd tot ongeveer 70 %.
  • Onmiddellijk 100 % lichtsterkte: geen wachttijden na het inschakelen
  • Licht zo helder als je wilt: OLED-verlichtingstechnologie is oneindig dimbaar
  • Onbegrensde ontwerpmogelijkheden: De tweedimensionale OLED’s stellen verlichtingsontwerpers in staat om creatief te zijn
  • Lichtgewicht in design en gewicht: de vlakke lichtbronnen zorgen voor een lichtontwerp, bijv. voor pendelarmaturen.

U wilt conventionele armaturen zoals uw geliefde pendelarmatuur met OLED bedienen?

Helaas is dit nog niet mogelijk omdat OLED’s nog niet beschikbaar zijn als retrofit lichtbronnen. Als u nog steeds meer energie wilt besparen met uw geliefde armaturen en wilt genieten van het beste licht, zijn LED-lampen van hoge kwaliteit nog steeds aanbevolen.

Vergelijkbare berichten