plafondlamp

Alles over plafondlampen

Wanneer je bezig bent met het inrichten van een woning, kom je er steeds weer achter hoe belangrijk goede verlichting is. Met de juiste lamp op de goede plek krijg je een fantastische sfeer in welke ruimte dan ook.

Meestal kiezen mensen voor verschillende soorten lampen. Welke lichtbron je kiest, is in grote mate afhankelijk van wat je in een ruimte wilt doen. Moet het vooral gezellig zijn, is er veel licht nodig of heb je de lamp alleen nodig om te kunnen lezen, al deze factoren spelen een rol bij het bepalen van de juiste verlichting.

Lampen die we in vrijwel iedere woning aantreffen, zijn de plafondlampen.

Plafondlamp
Plafondlamp

Eigenschappen plafondlamp

Plafondlampen zijn in de eerste plaats functioneel. Dit zijn vaak de lampen die je als eerste aandoet wanneer je thuis komt en graag wilt dat een kamer goed verlicht wordt. Dit soort lampen worden altijd direct aan het plafond bevestigd, vandaar ook de naam.

Meestal zorgen ze voor basisverlichting in de woonkamer, keuken, toilet, hal, slaapkamer en badkamer. Daarnaast gebruiken de meeste mensen dan nog bijvoorbeeld schemerlampen of wandlampen voor extra sfeer.

Plafondlamp voor elk interieur

Dat deze lampen vooral functioneel zijn, wil natuurlijk niet zeggen dat het geen mooie lampen zijn. Ook deze lichtbronnen zijn verkrijgbaar in diverse soorten, maten en stijlen, zodat er voor elk interieur wel een passend exemplaar te vinden is.

Zo zijn er de spots met een of meerdere lichtbronnen die vaak in een wat moderner interieur worden gebruikt.

Daarnaast zijn er de zogenaamde plafonnières die vaak in een badkamer of toilet worden opgehangen. Tenslotte kun je ook kiezen voor een echte blikvanger tegen het plafond.

plafondlamp
Begon plafondlamp

Naar welke kant gaat het licht

Je kunt bij spots zelf bepalen in welke richting het licht schijnt. Dit kan direct naar beneden gericht zijn. Je krijgt dan een accentverlichting die een bepaalde plek heel goed verlicht. Meestal wordt voor dit soort licht gekozen boven een eettafel of boven een werkoppervlak in de keuken.

Verder kun je kiezen voor een lamp waarbij het licht vooral naar de wand is gericht. Dit is heel mooi om bijvoorbeeld een schilderij in de schijnwerpers te zetten. Tenslotte is er dan nog de optie om te kiezen voor een lamp waarbij het licht alle kanten op schijnt.

Dit zorgt voor een wat diffuus licht en is ideaal in de hal of de badkamer.

Vergelijkbare berichten