6 Slimme verlichting toepassingen die alweer vergeten hebben

Samenvatting: Slimme verlichting is anno 2018 echt niet meer weg te denken.Nu zelfs Ikea ook al complete sets gaat aanbieden, dan weet je zeker dat het de grote massa heeft bereikt. Maar we vergeten wat we allemaal met zo’n lamp kunnen doen. Slimme apps en  stembesturing is weer het nieuwste, maar de essentie vergeten we meestal> Licht.

Wij zijn liefhebbers van het Philips Hue systeem, omdat hier gewoon al vanaf 2012 het beste wordt aangeboden, zowel technisch, support, als ook uitbreidbare mogelijkheden zoals Apple Homekit, Amazon Alexa en IFTTT zijn grote voordelen. In dit bericht richten we dan ook op de mogelijkheden van de Philips Hue lampen, en wat je daar mee kunt doen.

Houd je slimme lamp in de hand, want we laten je de 7 slimme verlichting toepassingen zien, die je eigenlijk al vergeten hebt toch?

Verander kleur aan de hand van jouw interieur

Slimme verlichting

“Kijk, ik heb Philips Hue gekocht, omdat ik kleuren kan aanpassen. Wauw!” Dat hoor je vaak van klanten, dat ze de kleuren mooi vinden, maar het uiteindelijk niet gebruiken, omdat wit toch gewoon altijd past. Dat is wel jammer, want een premium lamp als de Philips Hue, moet je natuurlijk ook goed daadwerkelijk toepassen, en niet standaard op de witte kleur zetten na enige tijd.

Duik terug in Hue-app op je telefoon, en stel het opnieuw in. Maak nieuwe scenes voor verschillende momenten van de dag. Een goed idee, is om de lamp in de buurt te zetten van een mooie meubel stuk in de kamer. Als op 14 Februari valantijn is, kun je dan mooi dit meubelstuk verlichting in het rood, en dan iets moois op het meubel plaatsen als een cadeau, bloemen, enz.

Met kerstmis kun je de lampen een speciale kerstmis instelling meegeven, zoals rood en groen tegelijk, of een egaal lichte Oranje kleur is ook prima. Denk ‘out of the box’, en wees ervan bewust dat dit geen gewone lampen zijn, maar slimme verlichting methodes waar je even over moet nadenken. Maar gebruik deze speciale lampen niet als gewoon witlicht, dat zou erg zonde zijn natuurlijk 🙂 

Wordt goed wakker, en val rustig in slaap

heerlijk wakker worden

Verlichting speelt een grote rol, als het gaat om in slaap te vallen, of rustig wakker te worden in de ochtend. Als je moeite hebt met wakker worden elke dag in de winter bijvoorbeeld, dan heeft Philips een mooie App uitbreiding hiervoor> Sunset to sunrise.  Je kunt het licht dan zo instellen, dat het elke ochtend automatisch & langzaam gaat vervagen, om je helpen op te staan, en ook echt wakker te worden in de ochtend.

Of aan het einde van de dag, kun je met behulp van deze app extensie, dan hetzelfde doen om in slaap te vallen. Langzaam gaat het licht uit, in een rustige lciht omgeving, en uit gaat als je echt slaapt. Heerlijk toch?

Blijf veilig met random kleuren

huis beveiliging

Stel je bent op vakantie, en je wilt dat niet laten zien aan de buitenwereld dat je er niet bent. Elke avond een donker huis, met geen verlichting, dat gaat natuurlijk opvallen. En ook daar heeft Philips een oplossing voor. Slimme verlichting van HUE is ook een goede beveiliging voor het huis, en met de speciale Hue vakanite modus is dat eenvoudig in te stellen. Gewoon eenvoudig de instellingen doorlopen

Maak routines voor uw kinderen

slimme verlichting kopen

Ook problemen om je kinden in bed te krijgen? En dat ze ook echt gaan slapen? Probeer het eens met een slaap plan, zodat ze merken dat als het licht langzaam uitgaat, dat ze dan ook gaan slapen. Stel uw verlichtingsroutine zo in dat de lichten geleidelijk aan zachter worden naarmate ze meer, en beter naar bed gaan. Het helpt de kinderen, dat ze zich dan klaar moeten maken voor bed, en als de lamp uit is, dat ze dan ook echt in bed moeten liggen. Je kunt dit ook met verschillende kleuren doen natuurlijk, wat het allemaal wat spannender maakt.

Maar ook in de ochtend, als de kinderen moeite hebben om naar school te gaan, gewoon met kleuren werken. Rood laten branden om aan te geven dat er nog maar 10 minuten over zijn om je klaar te maken.

Stembesturing Slimme verlichting

praten met lampen

We leven in het jaar 2018, dus kunnen we al echt praten met onze apparaten tegenwoordig. Alexa, Apple Homekit? Philips Hue is sinds kort compatibel met HomeKit van Apple, en dat betekend dat je op je iPhone gewoon kunt praten met je lamp. Vraag dan aan Siri om het licht uit of aan te doen, te dimmen of een bepaalde sfeer te creëren. Binnekort ook via de HomePod natuurlijk in je woning te bedienen, zonder een Iphone aan te raken.

Connect je Hue met Rook detectoren

rood licht hue

De slimme verlichting van Philips Hue werkt prima met alle producten van Nest, en dus ook de rookmelders van dit merk: Nest Protect. Het kan levens redden als er brand uitbreekt, want als de Nest Protect rook bemerkt, of koolmonoxide in een kamer registreert, dan geeft het een melding via de Philips Hue, waar ook gewenst.

Van de brandweer kreeg ik deze tip> Zet de verlichting op rood, zodat je beter door ook kunt kijken en lopen.

Automatiseer verlichting met Bewegingssensoren

bewegingsmelder

De Hue Motion Sensor is een super handig stukje techniek voor de Hue. Plaats het overal in uw huis en zorgt ervoor dat het licht aangaat als het iets registreert. Dit soort lampen plaats je op de plekken waar je niet continue verlichting nodig hebt, zoals bij trappen, kelderdeuren, enz.

Met een geïntegreerde daglichtsensor zullen ze ook nooit in het midden van de dag branden, dus u bespaart ook energie hiermee.

Conclusie vergeten Toepassingen voor Slimme Verlichting

Slimme verlichting is niet alleen maar een mooi kleurtje, of handig. Nee, je kunt er veel meer mee dan je denkt. Van normale toepassingen als licht, kun je het als beveiliging inzetten, veiligheid creeren, sfeer maken, en soms ook voor grappige verrassingen zorgen.

Vergelijkbare berichten